In Groot-Brittannië lijkt zich een splitsing af te tekenen tussen de bloeiende, kosmopolitische hoofdstad en de rest van het land, dat nog steeds lijdt onder de crisis.

De uitslag van de Europese verkiezingen laat een opmerkelijke tweedeling in het Verenigd Koninkrijk zien. Een tweedeling tussen Engeland en Schotland, zou je denken: dat laatste landsdeel stemt immers later dit jaar over onafhankelijkheid.

Maar nee: juist de pro-Britse, eurosceptische United Kingdom Independence Party (UKIP) met zijn flamboyante, bierhijsende leider Nigel Farage scoorde in Schotland opmerkelijk goed. Zoals in het hele land: UKIP haalde met een anti-Brussel- en anti-immigratieprogramma overal meer dan twintig procent van de stemmen.

Londen moet niets hebben van eurobashers

Overal, behalve in Londen. Die stad wijst Farage duidelijk af: UKIP haalde er slechts zeven procent. Er werden ook lokale verkiezingen gehouden, en in Londen raakte UKIP zelfs raadsleden kwijt.

Londenaren zijn jonger, hipper en beter opgeleid, smaalden UKIP-kandidaten: vandaar natuurlijk dat ze zich lieten beïnvloeden door de “lastercampagne” die de media tegen UKIP zouden hebben gevoerd. Matthew Goodwin, een politicoloog van de Universiteit van Nottingham, zei tegen de Guardian dat de uitslag een symbool is van de kloof tussen de grootstedelijke, kosmopolitische samenleving in Londen en mensen die zich daarvan uitgesloten voelen.

Veel te verliezen bij exit

Maar waarschijnlijk beseffen Londenaren zich donders goed wat ze te verliezen hebben, mocht het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen, zoals UKIP wil. Al eerder betoogde het weekblad de Economist dat een uittrede uit de EU de nekslag zou betekenen voor de City, het financiële centrum van Londen.

De open economie legt de hoofdstad bepaald geen windeieren. Volgens een dinsdag gepubliceerd rapport komen er de komende vijf jaar 100.000 banen bij in Londen. Geen wonder dat Farage’s tirades tegen Roemenen die Britse banen jatten geen weerklank vinden in Londen.

Enorme economische groei in metropool

De economie van de Britse hoofdstad zal tot 2019 met 15 procent groeien. Daarmee neemt de stad bijna een derde van de Britse groei voor zijn rekening. Het IMF voorspelt dit jaar voor heel Groot-Brittannië een groei van 2,9 procent. De boom vindt vooral plaats in de bouw en de financiële dienstverlening. Alleen de regio Zuidoost, die sterk wordt beïnvloed door Londen, zal vergelijkbare groeicijfers zien.

Andere regio's komen niet in de buurt: Noord-Ierland en het noordoosten van Engeland zullen respectievelijk 2,1 en 1,7 procent groeien in 2015. En dat vertaalt zich ook in andere cijfers. Neem de huizenprijzen: in Londen stegen die afgelopen jaar met maar liefst 17 procent, vergeleken met 1 procent in Schotland. De economische tweedeling lijkt compleet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl